Skip to main content
  • Ontdek onze unieke collectie originele en authentieke vondsten, curiosa en rariteiten uit ons verleden

2 Unieke antiek- en brocante zaken sluiten in Gent

Gent is een rustige, gemoedelijke stad en zo ook zijn brocanteurs.
Dat valt me elke keer weer op. In andere steden zijn ze vaak wat harder, zakelijker en tijd is geld. In Gent niet hoor, altijd tijd voor een praatje, liefst met een drankje en een hapje, echte Bourgondiërs dus!

Ze kennen elkaar ook allemaal, ze zijn geen concurenten van elkaar, nee...... het zijn collega's en vrienden van elkaar.

Het liefst kopen ze ook nog eens dingen samen in om zo ook de winst samen te kunnen delen. Hoe vaak is het niet voorgevallen dat we naar de prijs van een object vroegen en dan kregen we te horen:  even die en die bellen want dat hebben we samen ingekocht.Dat zie ja alleen in Gent.

 

Nu zijn er sinds januari 2 zeer unieke handelszaken verdwenen.
Eéntje komt er gelukkig ten tijde van de Gentse Feesten dit jaar weer terug.

En dat is Antiek Depot aan de Baudelostraat 15 met de eigenaren Geert en Lieven.

Antiek Depot, vintage winkel aan de Baudelostraat 15 Gent

Geert kennen we al een jaar of 18, echt een man van zijn woord. Lieven kennen we wat korter maar allebei zeer prettige en zachtaardige mensen met een warm aura om zich heen. Lieven is ook de eigenaar van de mooie speelgoedwinkel aan de ingang van de poort 'Toys & Things'. Mooie verzamel items en nostalgisch speelgoed. Een tip voor als u zelf kinderen of kleinkinderen heeft. Neem ze eens mee naar deze winkel om iets uit te zoeken. Het zal ze altijd bijblijven als een groot avontuur.

Deze winkel blijft tijdens de verbouwingen wel open. Geert en Lieven gaan dus in verkleinde versie door met 'Antiek Depot' na een uitgebreide verbouwing in de zomer van 2016

market-15-baudelostraat-antiek-depot-vintage-winkel

We hebben juist nog een mooie kroonluchter kunnen kopen die als blikvanger in de zaak hing

Op de foto hieronder zie je links Paul Cooreman (eigenaar van Design 50-60-70 in de Wijzemanstraat 1, op loopafstand, een kleine winkeltje maar zeker de moeite waard), dan Lieven, daarnaast Geert en daarnaast Jan. 

 

/Paul-cooreman-lieven-braquene-geert-jan-van-den-adel-antiek-design-vintage 

 

De foto 's zijn genomen op de laatste dagen dat de zaak leeggeruimt word. Een triest gezicht en veel herinneringen schieten door mijn hoofd. Ik moet weer denken dat ik hier voor het eerst kwam.
Een jaar of 25 geleden.... de mooiste dingen zag je hier. Dat was de tijd dat Peter "de Hollander" er nog in zat (dezelfde Peter van Marchant 10). Daar was het altijd feest. Grote bankstellen die altijd gevuld waren met bezoekers, handelaren en ander 'gespuis' en Peter zat dan altijd in het midden, steevast met zijn cigaret en glas wijn. Ikzelf was toendertijd altijd nog zeer bedeesd en had moeite om me temidden van die groep te wagen om naar een prijs te vragen want je had altijd het idee dat je je in het 'hol van de leeuw' bevond. Maar Peter stond altijd meteen voor je op en was en is altijd de vriendelijkheid zelfe.

Nu ken ik Peter ook wat beter en hij is een zeer markante verschijning, hulpvaardig en met een groot hart. Ik heb nog foto's van hem gezien van vroeger met afgeknipte spijkerbroek en een lichaam om U tegen te zeggen, hij heeft ook jaren op de grote vaart gezeten dus mensenkennis en mooie verhalen heeft hij zeker.

Marchant-10-peter-van-vlerken-sint-jacobs-de-adelaar

 

Een jaar of 17 geleden is hij vanuit de Baudelostraat naar het Sint-Jacobsplein verhuist met zijn bekende winkel Marchand'10 met een wirwar van antiek, brocante en snuisterijen.
Met het grote rolluik omhoog kon je altijd zo van een afstand de hele zaak inkijken en Peter zat altijd rechts in zijn afgetimmerde kantoortje waar hij zijn zaak maar ook het hele Sint Jacobsplein in de gaten hield.

Je kan hem daar zo'n beetje tekenen op zijn vaste stek ( zie foto) . De huur van het pand werd stopgezet dus Peter is ook druk bezig met zijn zaak leeg te krijgen. Maar denk nog maar niet dat hij er meer wil stoppen hoor. Ja... dat zijn de echte brocanteurs in hart en ziel, die gaan door tot de laatste snik!

groene-poort-marchant-1-sint-jacobs-brocante-antiek-peter

 

Peter zegt dat hij genoeg dozen met handel heeft om nog jaren af en toe eens op de vrijdagmarkt te verschijnen... en hij wil ook weer de baan op. Lekker weer rond rijden en aparte dingen inkopen. Ik zeg: ja Peter... trek gewoon het weidse België in en verblijd de mensen buiten Gent ook eens met jouw gezelschap. We gaan Peter dus zeker nog tegenkomen in het brocante wereldje... gelukkig maar!!

Bewaren

Bewaren

Nieuwsbrief

Social Media

facebookpinterestinstagram

Contact

De Adelaar
Boekweitstraat 10
4574 RJ Zuiddorpe Nederland
M: +31(0)650211550
T: +31(0)115823011
E: shop@antiek-design-vintage.nl